Nyheter 2017

Det perfekte bildet vises på NRK1 onsdag kl. 22:05.
Pandora Film har følgt fotograf Thomas Morel inn i isbreer, over vidder og under vann. Vi har vore i Amsterdam og på Feios. Vi har stått i ei elv i fleire dagar, i eit studio i fleire netter, og vi har vore på eit psykiatrisk sjukehus med ujamne mellomrom.  I tre stormfulle år har Thomas latt oss ta del i sitt spektakulære liv . Dette har blitt til dokumentarfilmen "Det perfekte bildet".

se trailer

Bønn er et poetisk og visuelt portrett av menneskets åndelighet. Fra ørkenen i Sahara, til fjelltoppen i Himalaya, fra bredden av Ganges, til kysten av Norge, fanger Bønn den delte åndeligheten til verdens religioner. Det som skiller oss, er det som gjør oss like.

Bønn er en observerende dokumentar uten dialog. Filmen består av bilder av mennesker som ber, stille og høyt, sammen og alene. De ber på ulike språk, men bønnene blir ikke oversatt for publikum av filmen. De må selv tolk de beendes ansikter og atmosfæren i de hellige plassene. Filmens stil skaper en meditativ steminge i kinosalen som inviterer publikum på innsiden av de helliges stedene.

Les mer på BIFF.no

We Are The Nation vant pris for beste dokumentar i kategorien medium lengde under Nordic/docs. Vi gratulerer vår dyktige fotograf Vegard Dale Bergheim, produsent Ida Kleppe, regissør Håvard Holme, lydmann August Sandberg og sist, men ikke minst Rolv Lyssand Bjørø som klippet filmen og fikk frem den gode historien.

Jurien utaler følgende: Filmen viser hva et enkeltmenneskes innsats i sitt nærmiljø kan bety. Regissøren evner å behandle et krevende tema på en tydelig, men samtidig nyansert måte. Vi blir vitne til 25 år gamle Billian Okoths (hovedkarakteren) indre dilemma mens han kjemper mot urettferdigheten i Mathare utenfor Nairobi, ett av de største slumområdene i Afrika. Hans visjon er å gi nye muligheter til de talentfulle barna i slummen, slik at de kan rappe, synge og danse for å ta vare på sin integritet. Han vil ikke skape barnestjerner, men fremtidsledere i sin musikkskole ”Billian music family”! Han vil ikke la fattigdommen påvirke barnas selvfølelse. Det er kreativitet og samhold som er de viktigste kreftene som trengs i et korrupt land preget av vold og fattigdom. Når regissøren viser oss det øyeblikket hvor hovedkarakteren havner i en politisk maktkamp og drukner i korrupsjonen, er vi tilskuer til forandringen i hodet hans der og da. Vi får tilgang til hans hovedmotivasjon, nemlig å redde barna fra fattigdommen ved å bruke etiske og kreative verktøy som musikk og kunst.

Les mer på nordicdocs.no

FLUKT fikk hele to Gullruter under utdelingen i Grieghallen. Pandora Film vant i kategorien beste dokumentarserie og Leo Ajkic vant prisen beste mannlige programleder.

Rushprint skriver " Flukt med Leo Ajkic fikk helt fortjent prisen for beste dokumentarserie og beste programleder."
Vi er stolte og selvfølgelig enige med fagbladet.

Fra scenen lovet Leo mer:  - Eg lover eg kommer tilbake med noke heftige greier."

Og vi kan bekrefte at både NRK og Vestnorsk filmsenter har bidratt med penger til å utvikle en ny serie med Leo Aikic.

 

Les mer på gullruten.no


Lars Petter Gallefoss gikk helt til topps og vant Gullrutens Fagpris for beste regi enkamera for dokumentarserien FLUKT. Fra scenen takket han NRK og hele teamet bak serien: - TV er lagarbeid, og denne prisen deler jeg med mange.

Gullrutens Fagpris deles ut i forkant av selve Gullruten, og hedrer fagfolkene bak kamera. For Pandora Film henger disse prisene meget høyt. Gratulerer til kollega Lars Petter!

Gullruten deles ut i Grieghallen 12. mai

Les mer på gullruten.no


Jubel på kontoret! Vi fikk akkurat vite at Lars Petter og Vegard er nominert til Gullrutens Fagpris i henholdsvis kategorien Beste regi enkamera og Beste foto enkamera, for sitt arbeid på "Flukt".
Vi gleder oss til utdelingen! 

Les mer

I år har Pandora Film med heile to filmar på festivalen: We Are The Nation og Utan mat og drikke vil bli vist i Volda siste veka i april.
Om We Are The Nation:  Billian er 24 år, og bor i Mathare-slummen i Kenya. Der bruker han all sin tid på å lære foreldreløse barn å rappe – for å gi dem selvtillit og mot. Kenya er ett av verdens mest korrupte land, og Billian møter mye motstand. For å få gjennomslag bestemmer han seg for å gå inn i politikken. Men hva skjer når Billian selv blir korrupt? Denne filmen har vi produsert i samarbeid med Fet Film.
Om Utan mat og drikke:  Går det ann å leve på berre norsk mat? Filmskaparen Ida og familien hennar skal gjere eit eksperiment. Dei skal ete berre norskprodusert mat i ein månad. Dei må kutte ut kaffi og sukker, all ferdigmat, og brøda må vere av surdeig. Samstundes skal Ida prøve å finne ut om norsk mat er trygg, og om vi har nok mat i Norge, om importen brått skulle bli forhindra. 

Les mer

Vi er stolte over å ha vunnet årets Gullparaply for tv-serien FLUKT!  Gullparaplyen er Bergen Journalistlag sin pris for god journalistikk og i år gikk den til Lasse Gallefoss, Leo Ajkic, Elin Skaar og Vegard Dahle Bergheim. - Serien har betydd mye for alle som har jobbet med den, og å oppleve at den også betyr noe for andre er vanvittig stort, sier regissør Lasse Gallefoss. «Flukt» er en dokumentarserie i fem deler, og gir et innblikk i hverdagen til noen av dem som flykter. Serien har fått mye positiv respons, spesielt for å ha skapt stor innsikt i flyktningers situasjon og tilført nye perspektiver i innvandrings- og integreringsdebatten. Juryens begrunnelse for årets Gullparaply-vinner er som følger:  «Hva skal til for å skape forståelse lokalt og nasjonalt for verdens største kriser? Hvordan sørge for at publikum sitter igjen med ny kunnskap og nærhet, uten at det blir tabloidisert eller stilisert? I seks år har krigen i Syria preget mediebildet verden over, også her i Norge. De siste årene har stadig flere syriske flyktninger også funnet veien hit, og debatten om norsk flyktning- og asylpolitikk er sterkere enn noensinne før. Meningene er delte, og beskyldningene fra begge sider i debatten ofte sterke. Samtidig øker flyktningstrømmene også i andre verdensdeler, og i andre land. Mange, mange søker et bedre liv i Europa. For journalister og redaktører er det derfor viktig å løfte de andre stemmene. Det er viktig å komme enda nærmere, og enda tettere på skjebnene til alle de tusenvis på tusenvis av mennesker som velger å dra ut på veien eller havet for å finne en tryggere havn. Årets Gullparaply-vinner har gjennom en særegen og særdeles god fortellermåte, billedspråk og dokumentasjon, klart å løfte debatten om flyktningkrisen i Syria opp på et nytt nivå i Norge. Gjennom fem sterke episoder blir seerne tatt med på en reise, ikke bare geografisk, men også følelsesmessig. Vi møter mennesker på vei mot en ny fremtid, vi møter de gode hjelperne og vi møter de som har fått ny kunnskap.»

Les mer i journalisten

Leo Ajkic får prisen av Fritt Ord for serien Flukt som er produsert av Pandora Film og ble sendt på NRK tidligere i år. I serien bruker Ajkic sin egen bakgrunn som flyktning for å fortelle personlige og dramatiske historier fra flyktninger i Europa og Norge. Spørsmålene dreier seg om hvem de er, hvordan de lever og hva de tenker og drømmer om.
– «Flukt» viser hva flukten gjør med mennesker. Det stilles enkle spørsmål. Hvem er de, hvordan lever de, hva tenker de, hva drømmer de om? Seertallene har vært høye, og «Flukt» har skapt mye konstruktiv og opplysende debatt, ikke minst blant unge mennesker. 65 millioner mennesker er på flukt i verden i dag. Ajkic belyser deres situasjon med innlevelse og tydelighet, sa Grete Brochmann, Fritt Ords styreleder.

Les mer